Trei runde de seminarii de învățare „Peer Learning„ au fost organizate pe parcursul etapei de pilotare a curriculum-ului Inovativ STEAM prin implicarea activă a studenților de licență din instituțiile de învățământ superior din Moldova, a profesorilor și a practicienilor locali din diferite sectoare industriale. Activitățile au permis transferul de bune practici între profesorii din UE și omologii din Moldova, precum și consilierea și îndrumarea studenților de licență pentru elaborarea planurilor de afaceri cu subiecte legate de sustenabilitate.
- În perioada 5-6 octombrie 2023, a fost organizată prima iterație a seminariilor de învățare „Peer Learning„ de către Facultatea de Științe Economice, Inginerie și Științe Aplicate, Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” Cahul. Evenimentul a asigurat o oportunitate excelentă de discuții și dezbateri pe idei și subiecte pentru elaborarea de planuri de afaceri cu probleme legate de sustenabilitate care acoperă subiecte adecvate procesului antreprenorial de:
- recunoașterea oportunităților,
- fezabilitatea ideii,
- crearea de noi modele de afaceri
- creșterea întreprinderii
Discuțiile au facilitat transferul de cunoștințe în elaborarea planurilor de afaceri cu sprijinul profesorilor din UE de la Universitatea Politehnica din București, România; Academia de Studii Economice din București, România, Universitatea de Tehnologie Lodz, Polonia, precum și profesori de la Universitatea de Stat Cahul „Bogdan Petriceicu Hasdeu”, Universitatea de Stat din Moldova, Chișinău; Academia de Studii Economice din Moldova, Chișinău; Universitatea Tehnică a Moldovei, Chișinău, și experți locali de la Camera de Comerț și Industrie a Moldovei – Filiala Bălți.
- În perioada 9-10 noiembrie 2023, a fost organizată cea de-a 2-a iterație a seminariilor de învățare „Peer Learning„ de către Facultatea de Științe Reale, Economice și de Mediu a Universității de Stat Alecu Russo Bălți, Bălți. Evenimentul a găzduit discuții fructuoase pentru bune practici în elaborarea planurilor de afaceri pe subiecte legate de sustenabilitate pentru a introduce elemente inovatoare în programele de licență existente în B&A și pentru a adăuga valoare dezvoltării abilităților STEAM pentru dezvoltarea durabilă locală.
Participarea cadrelor didactice din UE de la Universitatea Politehnica din București, România; Academia de Studii Economice din București, România; Universitatea Tehnică din Lodz, Polonia, precum și experți locali de la Camera de Comerț și Industrie a Moldovei – Filiala Bălți; Institutul Național de Cercetare Economică, Chișinău, și Incubatorul de Afaceri Cahul au asigurat schimbul de cunoștințe și soluții practice pentru problemele locale de sustenabilitate, produse și inovare de proces.
Sinergia dintre echipele de experți a fost facilitată de implicarea activă a cadrelor didactice din instituțiile beneficiare precum Universitatea de Stat „Alecu Russo” Bălți, Bălți; Universitatea de Stat din Moldova, Chișinău; Academia de Studii Economice din Moldova, Chișinău; Universitatea Tehnică a Moldovei, Chișinău; Universitatea de Stat Cahul „Bogdan Petriceicu Hasdeu”, Cahul.
- În perioada 14-16 februarie 2024, a fost organizată cea de-a 3-a iterație a seminariilor de învățare „Peer Learning„ de către Universitatea de Stat din Moldova, Chișinău; Academia de Studii Economice din Moldova, Chișinău; Universitatea Tehnică a Moldovei, Chișinău. Evenimentul a permis prezentarea de planuri de afaceri pe subiecte legate de sustenabilitate, elaborate de studenți, discuții și feedback în scop de îmbunătățire.
În zilele de 14 și 15 februarie 2024, Academia de Studii Economice din Moldova și Universitatea de Stat din Moldova au găzduit prezentările de planuri de afaceri în mod hibrid pentru a asigura participarea online a studenților din Bălți și Cahul.
În ziua de 16 februarie 2024, Universitatea Tehnică din Moldova a organizat o vizită de lucru la
- Centrul pentru Nanotehnologii și Nanosenzori al UTM
- Laboratorul de vinificație al Facultății de Tehnologia Alimentară, UTM
- Ferma de vite a Facultății de Medicină Veterinară, UTM
Agenda activităților poate fi vizualizata aici.